KUNDUPPDRAG TRANSPORTUPPHANDLING

upphandlingar vi genomfört

Det bästa sättet att beskriva varför ni ska ta hjälp av oss, som neutral fraktspecialist, är att låta våra kunder berätta vad de tycker.

Antal länder

Transportupphandlingar

Fraktanalyser

Kundcase

Global aktör

Utmaningen

Vi fick förfrågan att hjälpa en organisation som har många enheter runt om i världen. Vårt uppdrag omfattade inrikes frakter, import och export mot 50 länder.

Omfattningen på transportupphandlingen var sjö, flyg, express och vägtransporter. Vi valde att dela upp transportupphandlingen i två projekt – sjö/flyg (2MSEK) & Express/vägtransporter (16MSEK).

Efter en noggrann genomgång av nuläget för vägupphandlingen visade det sig att de hade ungefär lika mycket volymer i både Öst/Västeuropa och använde ca 20 olika transportörer, som alla var riktigt duktiga på sina respektive flöden.

Att skapa besparing var inte den stora utmaningen. Utmaningen bestod i att göra det, med bibehållen kvalitet, med tanke på att många transportörer faktiskt inte har lika hög leveranskvalitet i både Öst & Väst Europa.

Metoden

Vårt mål är enkelhet och ärlighet vilket kännetecknar vår metod:

Nuläge – Krav & Förfrågan – Analys – Förhandling & Beslut – Uppföljning. Läs mer om vår metod här.

Lösningen

Det var i grunden en tydlig och enkel transportupphandling där fraktanalysen visade på en besparing på trettio procent, vilket också blev det verkliga resultatet i den efterföljande uppföljning som gjordes, och som ingår när man anlitar oss.

Några år senare

Det som var intressant med detta projekt, var när vi ett par/tre år senare gjorde om fraktupphandlingen så hade deras sändningsstruktur ändrat sig snabbare än förväntat.

De hade gått från att vara en kund med mest volym av helpallar till att i stort sett ha möjlighet att hantera allt som paket i stället. Innan valet att ändra strategi, så gjorde PLAR ett antal fraktanalyser på olika scenario där vi kunde se effekterna av att välja den ena eller andra strategin.

Detta enkla sätt att arbeta gjorde att upphandlingen sedan kunde generera ytterligare sänkta transportkostnader med 24%.

RESULTAT

Besparingen landade på 30% i en verksamhet med frakter mot 50 länder. Några år senare anpassade vi till nya behov som uppstått, vilket gav besparingar på ytterligare 24%.

Referens inom grossistverksamhet

Exact i Butik AB & Vectur AB

Exact i Butik är ett helsvenskt bolag som har varit verksamt sedan 2003. Vi är marknadsledande inom kundvagnar, kundkorgar, kundvagnsgarage och andra produkter inom butikslogistik. Vi har genom vårt samarbete med ledande leverantörer inom dessa områden en bred produktportfölj. Vi har import från ett flertal länder både i och utanför Europa.

Testimonial

”Vi har alltid haft god kontroll på våra frakter så därför var det inte självklart att anlita en fraktkonsult – men vi ångrar inte att vi gjorde det. Vi har uppskattat vårt samarbete med att hitta de bästa lösningarna för vår logistik. Vi kan varmt rekommendera PLARs tjänster till andra företag.”

Lars Erik Sjöberg, Exact i Butik AB, delägare

Sundplast

Referens inom tillverkningsindustrin

Sundplast AB

Sundplast är ett svenskt företag som är specialiserat på tillverkning av högkvalitativa formsprutade plastdetaljer. Vi hjälper våra kunder att utveckla sina produkter, samt se till att de produkter som tillverkas är relevanta för marknadens behov. Våra kunder ställer höga krav på kvalitet och leveransprecision.

Testimonial

För oss är det viktigt att ha järnkoll på våra frakter, då det direkt påverkar företags resultat. Det har vi fått med hjälp av PLARs fraktupphandlingar. Första gången PLAR hjälpte oss fick vi en besparing på 12%. PLAR har genom åren fortsatt hjälpa oss att kontrollera att vi har rätt pris. Vi kan varmt rekommendera deras tjänster.

Johan Sundin, vd Sundplast AB

Referens inom varutransporter

Hygienteknik Sverige AB

Innovativa och smarta lösningar för städproffs. Hygienteknik har städ- och kemprodukter för den professionella städmarknaden. I deras sortiment finns allt från moppar, städdukar, papper, plast och städmaskiner till sanitetsrengöring, fönsterputs och golvvård. De levererar mest inom Sverige och Norden.

Testimonial

”Vi jobbar ständigt med kostnadsbesparingar och effektivare flöden. Det har PLAR hjälpt oss med i fraktupphandlingar. Det var utvecklande att arbeta på det sättet och något som vi tagit med oss i fortsatt arbete med frakter och logistik. Fler företag borde testa att göra fraktupphandlingar på detta enkla sätt. Att de dessutom bara fakturera om besparing uppstår gjorde valet enkelt.”

Peter Johansson, logistikchef Hygienteknik Sverige AB

Gör som våra nöjda kunder

Anlita en neutral och oberoende fraktspecialist. Det frigör resurser, tid och spar pengar. Och komihåg ingen besparing – Ingen betalning!